سرانجام ارزش ذاتی بازار اجازه نداد، روزهای رکود بازار سرمایه بیش از این طولانی شود. چند روزی است که بورس تقریبا سبزپوش شده و سهامداران زیان دیده امیدوارند این روند ادامه دار باشد.
به گزارش ارزسهم، به نقل از بازار سهام نیوز، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ که به یکباره در عرض دقیقهای صفهای خرید ته کشیده و تبدیل به صفهای فروش شد، تا همین چند روز اخیرسهامداران خرد روز خوش ندیده بودند. کسی گمان نمیکرد ریزش دستوری و یا ریزش به دلیل دسترسی به اطلاعات پنهان این چنین سهامداران خرد را نسبت به سرمایهگذاری در این بازار بدبین کند. پول حقیقی به سرعت از بازارخارج میشد و البته وضعیت دیگر بازارهای موازی نیز دست کمی از بورس نداشت.
از ۱۷ مرداد سیر نزولی بازار ادامه داشت. به طوریکه در ابتدای شهریور، شاخص به مرز یک میلیون و ۹۳۸ هزار واحد رسید و با یک دوره توقف دوباره نیمه شهریور به دو میلیون و ۱۵۰ هزار واحد افزایش یافت. اما دوباره در مدار سیر نزولی قرار گرفته و تا هفته اول آبان ماه به رغم انتشار گزارشهای نه ماهه و اخبار تجدید ارزیایی شرکتها بازار همچنان نا امیدکننده بود. هرچندبسیاری از سهمها در این بازه زمانی به پایینترین قیمت نسبت به ارزش ذاتی خود رسیده بودند، ولیکن اخبار ناخوشایند به ویژه مساله غزه واحتمال گسترش درگیری در سطح منطقه، ریسک سرمایهگذاری را بالا برده بود.
از یک ماه پیش اما موج جدیدی در بازار سرمایه در حال شکل گرفتن بود که دیدگاه کارشناسان را به آینده خوشبیانه نشان میداد. ورود نقدینگیهای جدید به بورس، اخبار سودسازی شرکتها و کاهش ریسک بین المللی از جمله مواردی بود که از تغییر جهت فلش بازار به سمت بالا حکایت داشت.
در روزهای اخیر امیدواریهای زیادی در بازار بورس دیده میشود. شاخص کل در آخرین روز معاملاتی(دوشنبه ۱۳ آذرماه) از مرز دو میلیون و ۱۶۰ هزار واحد گذشت که میتوان گفت با پشت سرگذاشتن مرز روانی نیمه شهریور امیدواری را در بازار افزایش داد. هرچند به نظر میرسد در روزهای آتی، روند بازار روند رو به رشد باشد، اما چند نکته را باید در نظر گرفت:
۱- بخش عمده رشد ۴۴ هزار واحد شاخص در روز ۱۳ آذرماه به کمتر از ۱۰شرکت شاخص ساز متکی بود. فولاد به تنهایی بیش از شش هزار واحد در افزایش شاخص تاثیر د اشت.
۲- بسیاری از شرکتهای شاخص ساز مانند بانک ملت، فولاد، شستا، فارس وغیره همچنان زیر ارزش ذاتی خود معامله میشوند که نشان میدهد هنوز جا برای رشد دارند. اما شرکتهای بزرگ با دو یا سه روز معامله در سقف قیمتی باعث رشد بیش از حد شاخص میشوند که ممکن است هیجانی را وارد بازار کند، بنابراین کنترل آنها توسط بازیگر در روزهای آتی وجود دارد.
۳- در روزهای اوج، ممکن است برخی از شرکتهای کوچک مورد توجه قرار نگیرند و منفی باشند. حرکت مثبت یا منفی بین ۱۰ تا ۳۰ درصدی این شرکتها تاثیر چندانی در شاخص ندارد. در این روزها با رصد کردن آنها میتوان شرکتهایی با ارزش ذاتی بالا و قیمت مناسب پیدا و سرمایه گذاری کرد. اصطلاحا شرکتهایی که چندان در چشم نیستند ممکن است پرریسک باشند اما موارد ارزشمندی را میتوان یافت که ریسک کمتری دارند.
۴- در صورتی که اتفاق یا خبر ناخوشایندی پیش نیاید، شاخص میتواند مرز روانی ۱۷ اردیبهشت را در نیمه اول زمستان پشت سربگذارد.
۵- در خرید و فروش سهم هرگز عجله نکنید. همیشه سهمهای خوب در بازار وجود دارد به شرطی که بدون عجله و با چشم باز آنها را رصد کنید.